Χρήσιμες Ερωτήσεις


Ποια είναι τα ετήσια έξοδα λειτουργίας ενός σταθμου ;

Τα έξοδα λειτούργειας είναι σχετικά μικρά. Πιο αναλυτικά έχουμε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του σταθμού, το λογαριασμός της ΔΕΗ για αγορά ρεύματος για τις ανάγκες του συναγερμού, και του συστήματος ασφαλείας κ.α. και τέλος ο λογαριασμός τηλεφωνικής σύνδεσης για δυνατότητες απομακρυσμένης διαχείρισης, αποστολής πληροφοριών.


Είναι εγγυημένη η πώληση της παραγόμενης ενέργειας για 20 χρόνια ;

Ναι είναι, καθώς υπογράφεται συμβόλαιο αγοραπωλησίας μεταξύ του παραγωγού και του Διαχειριστή ελληνικου συστήματος μεταφοράς ηλέκτρικής ενέργειας .


Η τιμή πώλησης είναι σταθερή ;

Η τιμή ορίζεται από το νομοσχέδιο 3851/2010 ΦΕΚ85Α ανάλογα με την ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου. Η τιμή πώλησης «κλειδώνει» με την υπογραφή του συμβολαίου με τον ΔΕΣΜΗΕ  για 20 χρόνια. Κάθε χρόνο προβλέπεται αύξηση με κριτήρια τον πληθωρισμό και την τιμή πώλησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ.


Πώς λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά;

Τα φωτοβολταϊκά εκμεταλλεύονται το ηλιακό φως που δέχονται, είναι ουσιαστικά μικρά πακέτα ενέργειας που λέγονται φωτόνια. Τα φωτόνια περιέχουν διαφορετικά ποσά ενέργειας ανάλογα με το μήκος κύματος του ηλιακού φάσματος. Το γαλάζιο χρώμα ή το υπεριώδες π.χ. έχουν περισσότερη ενέργεια από το κόκκινο ή το υπέρυθρο. Όταν λοιπόν τα φωτόνια προσκρούσουν σε ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο (που είναι ουσιαστικά ένας "ημιαγωγός"), άλλα ανακλώνται, άλλα το διαπερνούν και άλλα απορροφώνται από το φωτοβολταϊκό. Αυτά τα τελευταία φωτόνια είναι που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Τα φωτόνια αυτά αναγκάζουν τα ηλεκτρόνια του φωτοβολταϊκού να μετακινηθούν σε άλλη θέση και ως γνωστόν ο ηλεκτρισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά κίνηση ηλεκτρονίων. Σ' αυτή την απλή αρχή της φυσικής λοιπόν βασίζεται μια από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού στις μέρες μας.


Τι είναι και πως λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά πάνελ ;

Τα φωτοβολταϊκά πάνελς αποτελούνται από ένα πλαίσιο  μέσα στο οποίο βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά στοιχεία (ή κυψέλες). Το χαρακτηριστικό των φωτοβολταϊκών στοιχείων είναι ότι μετατρέπουν το φως του ήλιου σε ηλεκτρικό ρεύμα. Από την πίσω πλευρά του φωτοβολταϊκού πάνελ εξέρχονται δύο καλώδια (θετικό +  και αρνητικό -) από όπου παίρνουμε το συνεχές ρεύμα.